جهت انجام واردات کالا و خدمات بصورت تجاری همواره به دو مجوز زیر نیازمند می باشم:
- مجوز ثبت سفارش (کد 8 رقمی)
- مجوز تخصیص ارز بانک مرکزی (کد 16 رقمی منشا تامین ارز)
همه کالاها به چهار دسته تحت عنوان گروههای کالایی تقسیم بندی می شوند:
- گروه کالایی یک: شامل کالاهای اساسی به تایید وزارت صمت تهران که ارز آن ها به نرخ رسمی هر یورو 4200 تومان از محل فروش درآمدهای نفتی توسط دولت تامین می شود.
- گروه کالایی دو: شامل کلیه کالا ها و مواد اولیه، واسطه ای و سرمایه ای به تایید صنایع استان خواهد بود که تامین ارز آن از محل صادرات محصولات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی از طریق سامانه نیما است.(براساس دستورالعمل های اخیر بانک مرکزی جهت تخصیص ارز دقیق تر و سرعت عمل بیشتر گروه کالایی دو به ده قسمت از 20 تا 29 تقسیم شده است به این معنی که گروه کالایی 20 نسبت به گروه کالایی 21 دارای اولویت بالاتری است)
- گروه کالایی سه: کلیه کالاهای مصرفی هستند که واردات آن ها الزمی برای خرید ارز از طریق سامانه نیما ندارد و از جهت عملیاتی تفاوتی با گروه کالایی 2 ندارد.
- گروه کالایی چهار: کلیه کالاهایی که وادات آن ها به دلایل قانونی و شرعی ممنوع می باشد.
لیست گروه های کالایی مدام در حال تغییر است و بسته به زمان اخذ مجوز در سامانه جامع تجارت قابل رویت است:
- ۳ وزارتخانه مسئول تخصیص ارز و بانک مرکزی مسئول تامین ارز واردات (کالاهای اساسی و دارو) است.
همانطور که در ابتدای این متن اشاره شد برای واردات کالای تجاری نیاز مند دو مجوز هستیم:
مجوز اول در سامانه جامع تجارت اخذ می شود که به آن مجوز ثبت سفارش می گویند و طی آن وزارتخانه صمت به عنوان متولی و برای کالاهای بهداشتی وزارت بهداشت و کالاهای کشاورزی و دامی وزارت جهاد نسبت به دور این مجوز اقدام می نماید. که تمامی این مجوزها در نهایت به تایید وزرت صنایع استان و صدور مجوز ثبت سفارش می انجامد.
بعد از اخذ کد هشت رقمی مجوز ثبت سفارش بانک عامل به نمایندگی از واردکننده نسبت به ثبت این کد در پرتال ارزی بانک مرکزی جهت تایید تخصیص ارز با همان گواهی تامین ارز اقدام می نماید.
بعد از تایید بانک مرکزی که برای تمامی کالاهای تجاری حتی مالاهایی که بصورت رایگان یا تحت گارانتی وارد کشور میشوند الزامی می باشد بسته به نوع گروه کالایی 1تا 3 سایر مراحل اندکی متفاوت خواد بود که در مطالب اتی به شرح آن خواهیم پرداخت…
۱ دیدگاه در “تخصیص ارز با تامین ارز چه تفاوتی دارد؟”