دانش و مسائل مدیریتی

اهمیت تفکر سیستمی چیست و چرا باید به آن بپردازیم؟

مقدمه اول: اَندیشه یا فِکر،یکی از نیروهای درونی انسان است که به مفاهیم مربوط است. اندیشیدن یا تفکر کاری ذهنی است و زمانی مطرح می‌گردد که انسان با مسئله‌ای مواجه‌است و خواستار حل آن است. در این هنگام در ذهن، تلاشی برای حل مسئله آغاز می‌گردد که این تلاش ذهنی را، تفکر یا اندیشه می‌نامند. فعالیت برای حل مسئله، از مراحلی تشکیل شده‌است که از تعریف مسئله به‌طور شفاف، روشن و ملموس، آغاز می‌گردد و با پیدا کردن راه حل‌هایی برای حل مسئله ادامه می‌یابد و با به کارگیریِ عملی بهترین راه حل و یافتن جواب نهایی به پایان می‌رسد؛ ولی بهتر است بگوییم در «مسیر دیگری قرار می‌گیرد» به پایان نمی‌رسد انسانِ بدون اندیشه متصور نیست.

مقدمه دوم: سیستم مجموعه‌ای از اجزای مرتبط است که در کلیّت خویش برای ایفای وظیفه‌ای مشخّص در کنش متقابل و هماهنگ با محیط است. در تفکر سیستمی، سازمان‌ها و بطور کلی تمام پدیده ها مانند سیستم‌هایی هستند که در دل یک مجموعهٔ محیطی بزرگ‌تر قرار گرفته‌اند. هر سیستم شامل ورودی، خروجی، پردازش و بازخورد است، بنابراین داشتن تفکّر سیستمی برای یک فرد بسیار حائز اهمیّت است. به کمک یک نظارت دقیق اگر خروجی ما از خروجی مورد نظرمان فاصلهٔ کم و بیش چشم‌گیری داشت، با استفاده از  Feedback(بازخورد) ورودی را تغییر داده و Replanting برنامه‌ریزی مجدّدمی‌کنیم.

بنابراین با ذکر این دو تعریف ساده از ویکی پدیا به این نتیجه میرسیم که قبل از شروع هر کاری ضروریست تفکر خود را نسبت به آن کار اصلاح و با یک تفکر صحیح فعالیت نماییم. شیوه ها و تئوری های مختلفی برای اندیشیدن نسبت به محیط از زمان خلقت تا اکنون با توجه به سطح شعور و درک افراد مطرح شده است که تمام آن ها حول اندیشین و نگاه به جهان بطور سیستمی (و نظام مند و هدفمند بودن جهان و سایر ویژگی های سیستم که بعدا به آنها خواهیم پرداخت) می باشند.

در یک کلمه لازم است بگوییم که برخود واجب میدانیم در کنار مباحث کاربردی تجارت به موضوع تفکر سیستمی هم اشاره هایی داشته باشیم تا در کنار مطالب کاملا اجرایی با گذری مختصر کمی هم مباحث تئوریک نحوه اندیشیدن خود را بازنگری کنیم زیرا مهمترین شاخص تفکر سیستمی اندیشیدن در طول زمان است و اینکه هیچ چیز مهمتر نیست و همانقدر که لاستیک اتومبیل برای حرکت لازم است ما به موتور خودروهم نیاز داریم که این یعنی یک اشتباه و سهل انگاری کوچک در فرآیند تجارت میتواند کل فرآیند ما را دچار توفق و مغایرت نماید.

در اینجا برخود لازم میدانم مهمترین منابع این حوزه را خدمتتان معرفی کنم تا درصورت علاقه جهت کسب اطلاعات کامل و دقیق به آن ها مراجعه فرمایید.

 

 

-119

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده + 7 =