Blog
واردات در مقابل صادرات
واردکنندگان کالا برای استفاده از پروانه صادراتی صادرکنندگان ۱۴ گام پیش رو دارند که با انجام آن می توانند ثبت سفارش و واردات کالای مورد نظر خود را انجام دهند.
به گزارش ایبِنا، پس از گلایه های صادرکنندگان نسبت به مشکلاتی که در مورد انجام واردات با ارز حاصل از صادرات خود یا واگذاری پروانه آن به واردکننده دیگر داشتند، بانک مرکزی مراحل کامل انجام این فرآیند را شرح داد و وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز از آزاد بودن و هموار بودن مسیر آن گفته است.
براین اساس ۱۴ گام برای واردات در ازای کالای صادراتی غیر (واگذاری پروانه صادراتی) برای هر تولیدکننده یا بازرگان که نیاز به واردات کالا دارد، مد نظر قرار گرفته است. این گام ها در حقیقت برای اطمینان از بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور طراحی شده اند و از سوی دیگر رفع تعهد ارزی صادرکنندگان را سهل تر از گذشته کرده اند. با اجرای این گام ها، روند بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور شدت گرفت.
گام اول: ارائه پروانه صادراتی به سایر واردکنندگان: صادرکننده می تواند اطلاعات پروانه صادراتی خود را به سایر واردکنندگان جهت تامین ارز ثبت سفارش هایشان واگذار کند. براین اساس واگذاری پروانه صادراتی و همچنین پرداخت وجه ریالی ارز منتقل شده، خارج از سامانه و براساس توافق طرفین انجام می شود.
گام دوم: ایجاد ثبت سفارش: در این مرحله واردکننده ای که می خواهد از ارز حاصل از صادرات صادرکننده جهت واردات استفاده کند، لازم است در عملیات ثبت سفارش در تب «مالی و بانکی» فیلد «نوع عملیات ارزی» را «بانکی» و فیلد «تامین ارز» را «از محل صادرات» انتخاب کند.
نکته مهم در این خصوص آن است که بازرگان باید پس از ثبت پیش فاکتور و دریافت نتیجه استعلام ضوابط تجاری، براساس نوع کالا، درخواست مجوز ارزی را به طور سیستمی به یکی از دستگاه های مجوز دهنده ارزی (وزارت بهداشت/ جهاد یا یکی از ۸ دفتر تخصصی وزارت صنعت) ارسال کرده و پس از دریافت مجوز (در صورت تائید دستگاه مجوز دهنده) نسبت به پرداخت کارمزد و دریافت شماره ۸ رقمی ثبت سفارش اقدام کند.
گام سوم: مراجعه به بانک عامل و درخواست تامین ارز ثبت سفارش: واردکننده جهت تامین ارز ثبت سفارش خود به بانک عامل مراجعه کرده و با ارائه اطلاعات پروانه صادراتی صادرکننده، برای آن ثبت سفارش درخواست تامین ارز می کند.
گام چهارم: درخواست گواهی ثبت آماری (تخصیص ارز) : بانک عامل باید با مراجعه به سامانه پرتال ارزی از بانک مرکزی «درخواست گواهی ثبت آماری» از نوع «ارز اشخاص» و «از محل صادرات» کند.
گام پنجم: اخذ تعهدات و وثایق لازم از بازرگان: در صورتی که گواهی ثبت آماری مورد تائید بانک مرکزی قرار بگیرد، بانک عامل موظف است تضامین لازم را از بازرگان طبق بند (ی) بخش اول مجموعه مقررات ارزی اخذ کرده و تائیدیه آن را در «سامانه تامین ارز» اعلام کند.
گام ششم: ثبت اطلاعات پروانه صادراتی و استعلام جواز واگذاری پروانه: بانک عامل با مراجعه به «سامانه تامین ارز» اطلاعات پروانه صادراتی را ثبت می کند. با توجه به اینکه مالکیت پروانه صادراتی متعلق به شخص دیگری (صادرکننده) است، لازم است بانک عامل از رضایت صادرکننده جهت واگذاری پروانه صادراتی اش از طریق «سامانه تامین ارز» درخواستی را مبنی بر تائید جواز واگذاری پروانه به آن مشتری ثبت می کند. این درخواست به طور سیستمی جهت مشاهده صادرکننده به «سامانه جامع تجارت» ارسال می شود.
همچنین در این مرحله، لازم است بانک عامل در «سامانه تامین ارز» فیلد محل تامین ارز را از «محل صادرات غیر» انتخاب کند.
گام هفتم: تائید مجوز واگذاری پروانه صادراتی به واردکننده: صادرکننده لازم است با مراجعه به «سامانه جامع تجارت» در بخش «عملیات ارز حاصل از صادرات»، درخواست بانک عامل مبنی بر جواز واگذاری پروانه صادراتی خود به آن واردکننده را تائید کند.
براین اساس واگذاری پروانه صادراتی در اینجا به پایان رسیده و از این گام به بعد رویه های معمول واردات توضیح داده شده است.
گام هشتم: ثبت ابزار پرداخت: بانک عامل باید با مراجعه به «سامانه مدیریت تعهدات ارزی کشور (سمتاک) » نسبت به ثبت ابزار پرداخت در قالب «برات بدون تعهد پرداخت» اقدام کند.
ابزار پرداخت بسته به نوع روش پرداخت می تواند به شکل LC یا حواله نیز ثبت شود.
گام نهم: ارائه اسناد حمل به بانک عامل: واردکننده لازم است اسناد حمل ثبت سفارش خود را به بانک عامل تحویل دهد.
گام دهم: ثبت اسناد حمل: بانک عامل باید با مراجعه به «سامانه مدیریت تعهدات ارزی کشور (سمتاک) » اسناد حمل را ثبت کند.
گام یازدهم: ثبت منشاء ارز: واردکننده موظف است با مراجعه به «سامانه جامع تجارت» در بخش «مدیریت عملیات ارزی بانکی»، اطلاعات منشاء ارز خود را ثبت کند.
گام دوازدهم: صدور اعلامیه تامین ارز: بانک عامل با بررسی منشا ارز، اقدام به صدور «اعلامیه تامین ارز» می کند.
گام سیزدهم: ترخیص کالا از گمرک: واردکننده با مراجعه به گمرک و ارائه «شماره رهگیری اعلامیه تامین ارز(ساتا) » اقدام به ترخیص کالای خود می کند.
گام چهاردهم: رفع تعهد و دریافت تضامین: واردکننده پس از ترخیص کالا جهت رفع تعهد و دریافت تضامین خود، باید به بانک عامل مراجعه کند.
منبع سایت تابناک